Sadelutprovning

Behöver du hjälp med att hitta rätt sadel till dig & din häst? Då har du kommit rätt! Mitt namn är Emma Olsson, jag är snart färdigutbildad Equipment Coach & jag hjälper dig gärna i sadeldjungeln. En korrekt sittande sadel är väsentligt för både hästen & ryttarens välbefinnande.
Inför besöket:
För att sadelutprovningen ska bli så bra som möjligt behöver jag veta mer om dig och din häst innan vi ses. 
1) Typ av sadel du söker (island/hopp/dressyr/allround)
2) Ungefärlig sitsstorlek
3) Din längd
4) Några speciella önskemål? (t ex färg. djup sits, lite stöd, mycket stöd etc)
5) Ungefärlig prisklass
6) Berätta vad du har för häst (ras, ålder, utbildningsnivå, ev. skador)
7) Nuvarande sadel, märke, modell, bomvidd och sitsstorlek. Beskriv gärna varför den inte fungerar.
Jag ser även gärna en bild av din häst sett från sidan i helfigur. Hästen ska stå på ett jämnt underlag och i normal-position. Maila din information och bild till emma@stallskargarden.se tillsammans med dina kontaktuppgifter så hör jag av mig inom kort.
Hur går det till?
Hästen skall vara ren & torr inför besöket. Väl på plats gör jag en okulärbesiktning av hästen & går igenom hästens muskulatur för att känna efter om det finns några spänningar eller dyl. Vi kontrollerar även befintlig sadel & övrig utrustning samt mäter ryttarens lårben & gör en sitsanalys. Vid utprovning av ny sadel kollar vi först på sadlar i stallgången och sedan uppsuttet.
För att utprovningen skall bli så bra som möjligt är det viktigt att det finns tillgång till ridhus eller ridbana med bra underlag så att det går att rida hästen i alla gångarter. Det går självklart också bra att komma hit till anläggningen i Fjärås, här finns både paddock & ridhus. 
Själva utprovningen tar ca 1,5-2h men tiden kan variera beroende på hästens fysik, ålder, hur många sadlar du som ryttare vill testa etc. Optimalt är en plats där hästen är lugn, så är hästen inte van vid nya miljöer är det bäst att utföra utprovningen hemmavid.
Att ha med till utprovningen förutom ev. nuvarande sadel:
- Sadeltillbehör (dvs sadelgjord, stigläder, stigbyglar, schabrak, ev. padd)
- Träns & bett som du brukar använda.
OBS!
- Om lämplig sadel för just dig och din häst inte finns i vårt sortiment ger jag gärna tips på vilken typ av sadel du bör leta efter. Jag kan även lägga in en bevakning på det du efterfrågar.
- Vid misstanke om hälta eller andra avvikelser förbehåller jag mig rätten att avsluta sadelutprovningen.